31 May 2013

.Spring in Korea - Ep. 5.


14 Mei 2013
Selasa
NAMSAN GUESTHOUSE , CENTRAL MOSQUE ITAEWON , NAMDAEMUN MARKET

..sambungan dari Episode 4


Ini hari..kitorang check-out dari Sophia Guesthouse..
Sebab plan 2 malam je kat rumah tradisional (Hanok House)..
Pepagi lepas breakfast..
Ahjumma guesthouse bagi kitorang melaram dgn Hanbok..
Hanbok is baju tradisional Korea.. :)
Dan sebab kitorang ni kan penghuni,so service pakai baju Hanbok tu adalah PERCUMA..!!

 Malay Agassi ( 아가씨 )
^___^

Wearing Hanbok and living in Hanok..
Whoaa..mmg terasa ala-ala puteri Zaman Joseon katanye.. :P
Cuma versi Muslimah..ahahaa..

i loikkeeee gambo ni byk2 kali.. ^___^

atas : cuba buat 'New Year Bow' katanye..hehee.. :P
bawah : Agassi berposing kat rumah Hanok.. :)

 1.2.3..!!
^___^
Selamat Hari Raya..eh!?? :P

 Yeahhh..kite buat outdoor pulak..
Kat lorong depan guesthouse je..
Hehee.. :)

Ni laa tokey Sophia Guesthouse nye..
L to R : Sophia , Maria , Kakak Maria.. :D
Hehee..
Diorang curious sangat dgn tudung aku..
Dari aku pegi Nami Island, dok belek-belek tudung aku pakai..
Cakap 예쁜..예쁜..예쁜..
 (Yeppeun / Yeppeo)
Maksudnye..CANTIK..
Ahahaa..

Siap tanye,susah ke aku belit tudung?
Sekali aku kata,takyah belit..sarung je..
Teros bergegor dapur dek gelak ahjumma-ahjumma ni..
So,aku bagi laa diorang try tudung sarung..
Hehee.. :P
Siap tanye,adekah time tido pun aku pakai tudung?
Ahahaa..aku syak,xpnh kot wanita muslim bertudung duduk guesthouse ni..
Aku agak jelaa,based on ke-curious-an die..

So,lepas bekpes & berposing sakan..
Kitorang terus gerak check-in kat Namsan Guesthouse.. 

 Dan sebelum gerak ke Namsan GH tu..
 Ade perkara kelakar kitorang buat..
Si Kely ni sepatutnye ade 1 malam lagi tinggal kat guesthouse ni..
Tapi sebab da syok merambu ngn ktorang..
Ktorang lak same ting tong & dah ngam kepala..

Lepas Kely slowtalk ngn tokey dgn 'tipu sunat' kata nk stay umah mmber die..
So,die pon ikot ktorang tido kt tmpat baru tu..
Agak berlakon skit laa.xmo nmpk sgt Kely ikot ktorang..

Kitorang checkout dulu,then dlm 15min gitu..
Janji tunggu kat simpang subway..
Baru same2 gerak kt tmpt baru..
Hehee.. :P

Ni laa simpang tmpt ktorang plan nak bertemu..
Ahahaa.. :D
Sekali tgh tggu si Kely..
Nah..tu dia..!! Ahjumma Maria lalu..!!
Wakakakakaaa.. :D
Nasib baik ahjumma ni xreti speaking..
Kah3.. :P



Selesai check-in,terus berdesup ke Itaewon sana..
Kite punye plan,lunch & solat kat sana..

 Aku punya Kimchi Stew..
Yg dalam pot hitam tu..
Hehee.. :D

 Alhamdulillah..
Diberi peluang & kesempatan tunaikan solat kat sini..
Walaupun x dapat berjemaah,ok laa kan..
Da pukul 2 kot time ni..hahaa.. :P

Untung nye bile jadi musafir ni..
Boleh Jamak & Qasar..
^___^
 LC & Kely pon ikot sama melawat masjid..
Hehee.. :D


 Yg biru tu pintu gerbang nak naik ke masjid.. :)

Ni kedai Siti Sarah..
Kebanyakan makanan kat area Itaewon ni halal..
Yg kedai Sarah ni aku rasa Indonesian..
Sebab tengok menu nye kan..
Tapi kitorang x gi makan kat sini laa..
Datang Korea,try makanan Korea..
Nahhhh,prinsip 'tong sampah bergerak' kannn.. :P

Lepas g Itaewon,terus kitorang gerak ke Namdaemun Market..

 Ni laa Namdaemun Market nye..
Huhuu..
Jenjalan cuci mata & survey dulu..
Sebab teman kan Kely beli ole-ole..
Sebab hari ni dia last day..
 Taraaa..!!
Jumpe jugak baju I ♥ Korea yg murah..
Mostly kitorang jumpe 2 helai KRW 10,000..
Tapi yg ni kitorang jumpe 3 helai KRW 10,000..
Ape lagi,terus grab!! hehee.. :P
Kang kalo bertangguh,mmg xjumpe lagi kedai ni kang..
(Bagi harga kt sana, 3 = KRW 10,000 ni sama mcm kite laa 3 helai RM10 hengget..)

Then,si amoi kemelecetan kaki dgn kasut baru nye..
So,beli sandal cop KOREA..
Ahahaa..kasi beso sikit tulisan..
Die je ade sandal KOREA..kah3.. :D

Kat lorong ni pulak jual baaaaaannnyyyaaakkkkk comforter..
Huhuu..
Teman kan Kely beli comforter yg ada heater..
Kat Swiss takde katanye..
Tu die beli..
Aku pon tetibe rasa nak beli..
Konon-konon buleh pakai time musim tengkujuh di Malaysia..
Tapi,musim ujan kt Msia pon still hangat..
Dah,lupekan jelaa nk beli Electrical Comforter.. :P

Settle beli barang Kely..
Terus balek anto barang2 ke guesthouse..
 Guesthouse kitorang kan kat Namsan..
So,senang laa..
Sebab next plan ke Menara Namsan..
Tiket awal-awal dah beli masa lepas check in tadi..

Nak rasa kat Namsan Tower waktu siang dan malam..
So,agak da petang tu ktorang naik atas sana..
Naik cable car ekk..
Tak sanggup nak menapak..
Kaki memasing mula sakit..
Huhuu.. :P


CARA KE ITAEWON

  • Dari Myeongdong Station ke Samgajki Station
  • Samgakji Station transfer ke Line 6 ( Coklat )
  • Samgakji Station turun di Itaewon Station #Exit 3



to be continue...






4 comments:

Elsie coolzzzz said...

HAHAHAHA SANDALLLLL KOREAAAAAAA~~~YEEEEEE WELLL SAYA SAJA YG ADA! HAHA

cendawanpink said...

lc : hahahahaa..dalam ramai2 rakyat Malaysia,ko antara yg ade sandal korea..aku turut bangga,sbb pnh pinjam.kah3.. :D

Ifa said...

nurul... ak plan nk g korea n tgk balek blog kau ni.. tp mcm seram lak aku.. mcm boleh sesat gituh.. ak nti bwk anak kecik lg.. huaaaa..

cendawanpink said...

ifa : hahaa.. :D
anak ko masuk stroller je..ok..kih3..
oittt..pm fb laa..
belog jarang bukak dah..hee..