28 May 2013

.Spring in Korea - Ep. 2.

  12 Mei 2013
  Ahad
  SOPHIA GUESTHOUSE , GYEONGBOKGUNG PALACE ,
  LOTUS LANTERN FESTIVAL , CHEONGGYECHEON STREAM


Lepas settle semua Imigresen Korea..
Baru laa kite betolkan urat-urat dulu..
Huhuu..
Mau tak letih..
Lame duduk dalam flight..
Ni kalo naik flight 12 jam,aku komfem reput & patah riuk aku.. :P

 First sekali..
Kite beli T-Money..
T-Money ni sama function dgn Touch n Go..
Kasi topup KRW30,000..
Lebih topup takpe,boleh redeem balek nanti..huhuu.. :P
So,nak naik pengangkutan awam..
Mudah sikit laa..

Then,jangan lupe beli susu pisang..!!
Hahaa..
Aku rasa ni air paling famous kot kat sana..
Cite Korea sume tengok minum susu ni nampak sedap je..
Ahahaa..
And fyi,aku bukan peminum susu..
Tapi sebab susu ni x berape nak buat aku mual..
Tetiap pagi minum je susu pisang ni..hik3.. :P

 .see,aku da ckp..fames kn susu pisang ni.hahaa.. :D .


Dan cari bas airport kat luar Arrival Hall..
So,ke Guesthouse kami..
Kena naik bas 6011 kat Platform 5B.. :)
So,make sure laa bas ape nak kena naik..
Sebab banyak laluan nye kan..
Kitorang punye laluan,ke Anguk Station.. :P

Sampai je kat Guesthouse,terus kitorang berdesup ke Insadong..
Sebab nak terus bayar tiket ke Nami Island esok hari nye..
Kalo tak bayar hari tu jugak,automatik booking nye cancel..

 On the way nak pegi office Nami Island tu..
Ternampak ade satu persembahan kat area situ..
So,kitorang pon stop kejap laa tengok..
Huhuu..
Ahjussi & ahjumma main gendang wehh..
Sebab diorang tengah sambut Lotus Lantern Festival..
Alaa,mcm kite sambut Wesak Day..
Agama Buddha laa..

 So,ni laa opis Nami Island nye..
Masuk dalam kedai tu..
Naik tingkat 3..
Settle sudah bayar duit bas & tiket..
So,takyah pikir nak ke sana naik tren..hehee.. :P

 .Insadong.

Gambar kanan tu..
Ahjumma buat gula bakar..
Alaa,yg Khuntoria couple bakar gula sama-sama tu..
Tradisional Korean Sugar Candy / Bbopki 뽑기

Jom kite try..
Camne rasanye?
Ko penah makan coklat Crunchie?
Yg tengah-tengah coklat tu kan keras kan..
Ahaa..gitu laa rasanye..hehee.. :D
Manis ya amat..


Elsie.Nadia.Adura
Ehe eheheee heheee ehehee.. :P


Then,next plan kitorang..
Nak balik guesthouse and mandi..!! 
Ahahaa..
Kantoi sudehh gambo-gambo kat atas xmandi lagik..
Cer cium..takde bau ponnnn..
Sebab cuaca sejuk-sejuk aircond gitu.. :)


Otw nak ke subway tu..
Kitorang nampak macam ramai je orang masuk tempat ni..
So,kitorang pon takot-takot ayam..
Masuk laa tempat ni..hahaa.. :D
Bukan takot ape..takot kene bayor..kah3..
Ternyata FOC..!! :P
Name tempat ni Tapgol Park .
Ade ape dalam ni?
Taman bunge sikit..
Pavilion (pondok tradisional)..
Dan ade tiang usia bape ratus tahun entah..
(Aku xminat sangat nak tau pasal sejarah..so,aku tak titikberat kn sangat..hahaa..)


Tengok bunge macam2 kaler je buat aku geram..
Ni baru bunge tepi2 jalan je kot..
Huhuu.. :P

  Tempat ni macam kedai-kedai laa..
Kire nye macam famous gak kt Insadong tu..
Huhuu.. :P

 Ni laa name tempat tu..
Sape terrer baca Hangul, buleh translate kan k.. :)

 Pastu kitorang pegi Lotus Lantern Festival..
Dekat ya amattt dgn area guesthouse ktorang duduk..
So,singgah jap before balek guesthouse..
Hehee.. :D
Sepanjang jalan tu die bukak booth..
Sebab die sambut besday Buddha diorang..
Sume negara yg ade Buddha ade booth..
Aku carik gak Msia..takde ponnnn..

 Hehee..
Yg ni Hanbok..
Baju tradisional Korea..
Sume try baju kat festival ni adelah FREE..
Aku suke betol benda free free ni kan.. :P
Almaklum laa,percutian bajet ke Korea gitu tajuk nye..hahaa..

And finally..
Sampai jugak kite ke guesthouse..
Bersiram dulu ye..bahahaa.. :D
 Muke sume pon dah sememeh katanye..

 Ni laa Guesthouse kami..
Hehee..
Sebab nak feeling ala2 cerita Family Outing , tido rumah tradisional..
^___^
Kalo tido hotel,macam biase je kan..
X feeling kampung korea gitu.. :P

 Lepas siap-siap..
Takde rehat-rehat..
Da puas rehat dlm flight 6 jam kan..
Terus gerak ikot jadual..
Hahaa..
Kawan-kawan aku yg kental je leh ikot jadual aku.. :D

 Pintu masuk Gyeongbokgung Palace

 Ok..beli 4 tiket..
Sekeping tiket masuk KRW3,000..
Ade Integrated Ticket of Palace yg berharga KRW10,000..
Integrated Ticket tu untuk tengok palace yg lain..
Tapi sebab aku nengok macam same je rupe palace nye..
So,amek tiket plg murah..
And pegi Gyeongbokgung Palace aje sudah.. :D

Memang rezeki kitorang..
Ade persembahan ala-ala zaman dahulu kala..
"A Rapturous Moment That Spans 600 Years"
of King Sejong..
Ahaaa..gitu laa tajuk nye..hahaa.. :D
Tetibe kitorang jadik rakyat jelata Korea yg menonton raja diorang bersemayam..
Siyesss lucky sbb org lain tgk change guard ceremony..
Tapi kiorang tengok ceremony ni lak..
Hehee..

Habis je upacara istana..
Baru laa time utk amek-amek gambo..
Hehee.. :D

Eh..!! tetibe gambo kitorang ber-4 kan..
Perasan x?
Hehee.. :P
Kenalkan,our new friend..
Jiran sebelah bilik dekat guesthouse..
Her name is Kely.. ^___^
(Tetibe wa speaking pehal?hahaa..)
Sebab die bangsa China,kerakyatan & asal dari Switzerland..
So,bermula lah masa nye kitorang ber-speaking..kah3.. #mampuih :D
 
 Ni menteri-menteri Maharaja nak balek dah..
Sudah petang kan..
Huhuu.. :P
Da ala2 maghrib time ni..
Dalam pukul 6 if x silap..
Cepat betol gelap kan..

 1 2 3 Jump!!
정말 행복!! ^___^


.Art.
Cantik kan.. :)

Puteri-Puteri menanti kepulangan suami..ahahahaa.. :D
#pengsan

Lepas pusing-pusing dalam istana..
Kitorang pegi ke King Sejong Statue..
Ade ape kat situ?
Ade ramai orang lepak-lepak..
Hehee.. :P

Macam dataran gitu..
Ramai laa org jenjalan kat sini..
Lepak-lepak amek angin petang..
Huhuu..
Sebab dekat sangat dengan Gyeongbokgung Palace tu..
Kitorang pon terus pegi sini..

Nampak tak bukit belakang tu..
Then nampak tak pintu gerbang Gyeongbokgung Palace?
Ahaa..cross je jalan..
Sampai laa kat dataran ni..
Hehee..

Ko jalan je terus dari King Sejong Statue tu..
Kat sebelah kiri nanti nampak tugu Siput Sedut ni..
Hehee.. :D
So,boleh laa seberang jalan..
Sebab bile dah sampai tugu siput sedut ni..
Kat situ laa ko boleh jumpe Cheonggyecheon Stream..

Sebab ade Lotus Lantern Festival,tu pasal tengah2 stream tu ade replika..
Kalau malam,mesti ade lampu..
Tapi kitorang tak pegi malam pon..
Hehee.. :)

Ramai couple-couple kat sana..
Terus kami berempat terkebil-kebil & terase sedikit laa lonely..!!
Wakakakaa..:D
Mau tak nye..
Mane-mane ko jalan..
Sokmo nampak org comolot..
Haishhh..kah3.. :P

Malam tu jenjalan cari kedai Tteokpokki..
Tapi hampa..
Tak jumpe pulak..
Salah information agaknye..
Tak pon da gelap gelita + letih ya amat..
Terima kasih sgt kat sorang Oppa ni tolong kitorang..
Terrer cakap omputeh tu..
Nampak mcm keje bagus n educated..
Lupe mintak contact num.huk3..
So,makan jelaa bekalan dari Malaysia a.k.a sardin & megi..ehehee.. :D



 CARA KE SOPHIA GUESTHOUSE 


 

CARA KE NAMI ISLAND OFFICE

CARA KE GYEONGBOKGUNG PALACE




to be continue...






2 comments:

Ifa said...

peh..syoknye..kau wat aku truja nk g sn.. grrrr

cendawanpink said...

Ifa : tggu baby keluar,ko g ngn baby skali..hehee.. :D