03 June 2013

.Spring in Korea - Ep . 7.


15 Mei 2013
Rabu
GOODBYE KELY , EVERLAND THEME PARK , BANPO BRIDGE

..sambungan dari Episode 6


Goodbye Kely..
See u again..
                                                             di Swiss..
(heheheheheheee..adakah??)


Lepas say bye-bye to Kely..
Kitorang teruskan plan hari ni..without her..
If die dapat ikot kan best..
Sebab tempat ni mmg best..!! :D

Kitorang ke Everland pun by bus jugak..
Dalam sejam lebih perjalanan..
Huhuu..
Tersengguk-sengguk tido.. :P
Kali ni pulak,Everland terletak di area Yongin..

 Weeeee..dah sampai Everland Theme Park..!!


 Masuk dalam ni je dah teruja..
Huhuu..
Ramai nye orang..
Pada hal hari ni hari Rabu kot..
Maybe cuti sekolah agaknye..
Entah laa kan..hehee.. :D

Ya Allah..
Baaaaanyak bunga cantik-cantik gile..
Time kitorang datang ni ade "Rose Festival at Everland"
So,kira bertuah datang time spring ni..
Byk bunga cantek.. :)

RunningMan Episode 141 was filming here..!!
Cer tengok yg final battle episode ni.. >> 141.5 <<
Tu pasal aku nak datang sini..
Hehee.. :D

Nak kata pokok lavender,bukan pulak..
Hahaa..
Mostly bunga yg aku x kenal laa kat sini..
Mungkin sesuai dgn cuaca sejuk je kot..
Lantak laa..
Jom kita menjamu mata dgn bunga-bunga..!!
^____^




Allah jelaa tau seksa nye aku tahan tangan dari petik bunge-bunge ni kan..
Ikot kan hati,mmg gondol laa bunge ni sume aku keje kan..
Ahahaa.. :D
Cantik sangat ciptaan-Nya..
^___^

 Jalan punye jalan..
Terjumpa lebah biru & lebah pink..
Hehehee.. 

Belakang kitorang tu bunga tulip..
Sebelum "Rose Festival" kat Everland buat "Tulip Festival"
Tu sisa-sisa yg ade laa tu..
Da layu n nak penyek je aku tengok..hahaa.. :D

 1 2 3 action!! :)

 Otw nak g makan..
Ternampak sekelompok bunga tulip yg still segar & cantik..
Weee..posing lagik..
Untung laa dapat tengok tulip segar..
Ingatkan sume dah layu.. :P

Ibu aku tengok pic ni..
Dia cakap,bunga kat sana semua nampak macam plastik..
Hahahaa..
Kan..mmg nmpk mcm plastik je..
Tp dah diuji oleh aku..
Komfem 100% bukan plastik..ngeh3.. :D

our lunch..
sobsss..
nasib baik pepagi da makan nasik kt guesthouse..
huhuu.. :P

 Victorian Garden
^___^

Games.

setelah penat beratur nak main games tu sume..
kitorang beli eskrim..
hehee.. :D
unik kan eskrim ni..
bijik-bijik macam gula-gula..
tapi masuk mulut terus cair.. :)

dah tu sambung jenjalan lagi..
ini kali naik kerusi sky..hahaa.. :D



 ok,sekarang kite fokus dekat roller coaster ni..
huhuu..
roller coaster ni lain daripada roller coaster lain..
ape kelainan nye??
trek nye diperbuat daripada kayu..!!
hahahaaa..
yes,dari kayu.. :)

ni aku ade cilok fakta berkenaan wooden roller coaster (T-Express) kat Everland ni :
  • South Korea's first wooden roller coaster
  • World's steepest wooden roller coaster (77 degrees)
  • Drop: 57 metres (187 ft) (7th in the world)
  • Attraction time: 3 min (the longest in Asia, 7th in the world)
  • Air time: 12 times (the most air times in South Korea)
  • Altitude: 56 metres (184 ft) (the highest in Asia, 3rd in the world)
  • Maximum Speed: 104 kilometres per hour (65 mph) (the fastest in Asia, 8th in the world)
  • [+] Gravity Force : 4.5g
  • [-] Gravity Force : -1.2g
 
kasi zoom sikit..
nak membuktikan ke-kayu-an nye..
dengo bunyik roller coaster ni gerak je pon da seram..
bagai nak roboh je kan kayu nye..
hahaa.. :D
then aku rasa die xde yg shoulder safety tu..
just palang kt peha je..
lagi laa aku xmo naik..
xnak aku kojol kat atas roller coaster..ahahahaa.. :P

Then singgah tgk binatang2 dalam zoo..
Byk gak laa binatang nye..
Huhuu..

 Then kite balek macam mana kite datang tadi..
Huhuu..
Perjalanan balik almost 2 jam..
Sebab bertembung org balek keje..
Jem laa jugek jalan nye..
Dah jem gini,aku pon naik mabok..
Haishhh..bkn mabok ngandong ye..
Mabok sbb bas sokmo brek brek brek saje..
Hahahaaa.. :D

then kat subway..
nak beli gule-gule angin..
tp xtau cap ape nk beli..
tulisan pon korea sume..
cume mentos ni je aku kenal..
ahahaa..
hantam saja laa mentos.. :D

then kitorang terus gerak ke Banpo Bridge.
ade ape kat situ malam2?
yok kite nengok ade ape ye.. :)

 ade aku & jambatan..!!
hahaa..
ramai jugak orang dok lepak-lepak kat sini..
 supposed to be jambatan ni ade water fountain..
masa kitorang berjalan nak ke sini..
kemain jauh dri subway..
dpt tengok dari jauh je water fountain nye..
bile sampai je,lagu abes..air pon da abes gak..hahaa.. #sadis
ni sume sebab jem balek dari Everland laa tu..
kalo awal tadi,mmg sempat bergambo dgn air pancut dari jambatan tu..hi3.. :)

-sumber pic : incik google
 ahaaa..camni laa view sepatutnye ktorang amek..
wakakakakaa.. :D
takpe takpe..
tu name nye kene pegi lagi kan..
hohoo.. :P

 Huhuu..boleh laa ye dok?? :D

Tapi tak terkilan sangat..
Sebab kitorang dapat menjejaki tempat RunningMan..!! yeayyy!!
Dapat cari tempat Runningman EPISODE 104 - Runningman Olympics..
Tempat 1st game diorang..
Masa lumba lari tu..
Huhuu.. :P
Tak dpt amek pic,sebab gelap sgt..
And track nye beso kan..
Yg pasti,ku pernah berada di mane Khunnie berada..
Auwwww..gua sedang meromantik ni..bahahaaa.. :D #pengsan
 Cer click link ni..
>> RM 104.1 <<<
^_____^

then balek tu,singgah sat kt Itaewon beli kebab ni..
yummehhhh..
da lapo kan..
sume sedap..nyam3.. ^___^

then,balek tido laa..ape lagi mau buat..
pic kiri tu 2nd guesthouse kitorang..
Namsan Guesthouse name die.. :)


..tamat hari keempat..




CARA KE EVERLAND
  • Myeongdong ke Dongdaemun History & Cultural Park
  • Transfer ke Line 2 (Hijau)
  • Terus ke Jamsil Station #Exit 6
  • Naik bas nombor 5700
  • Last station bas , naik shuttle bas ke Everland


to be continue..







2 comments:

fiqkbe said...

waaaaaahhhhhhhhh!!!! bestnya!!! jeles2 sbb fiq aritu terpaksa cancel honeymoon gi korea sbb pregnant huhu.. tudia punya la lama fiq x bkk internet sampai dah episod 7 rupanya citer gi korea ni :P

p/s: ada sourvenir lebih x? heee :P

cendawanpink said...

fiqkbe : hehee..bizi ngn darwisyah eaa..
ade..tp kene dtg putra laa.kalo jenjalan sini ngn darwisyah,roger2 laa..kot2 nk pegi floria end of dis month ke kan.. :)