17 June 2013

.Spring in Korea - Ep. 9.


16 Mei 2013
Khamis
NAMDAEMUN MARKET , MYEONGDONG , DONGDAEMUN

..sambungan dari Episode 8

   Lame tak update..bizi katanye..huhuu..
   Exam konon nye..tp aku komfem kandas..kah3..
   K,jom sambung cite tertunggak ni ekk.. ;)

Lepas pegi Hello Kitty Cafe & Trick Eye Museum..
Kite betol-betol shopping..
Huhuu.. :P

Gambo time shopping xbape banyak sangat..
Sebab dgn nk tawar-menawar lagik..
Nak angkat barang lagik..
Nak pusing-pusing tengok brg2 lagik..
So,camera x bape nk berfungsi..hohoo.. :D

syurgaaa shopping kaum wanita..
yehhhaaa..!! :D
sampai ahjussi kedai beg bagi air vitamin C kt ktorang..
sbb ktorang ckp penat jalan..
kaki jadi jelly..hahaa.. :P
(dura je ekk kaki 'jelly'..sian dura..hahahaa..)

 silau dgn kilauan-kilauan barang2 kt sane wehh..
sampai aku x tau nk beli ape..
then,da balek Msia baru rase nyesal..kah3.. :D
(aku sokmo camtu..rambang mata..!!)


Then singgah kedai comforter dekat Namdaemun Market..
Dura memborong kat sini..
Aku pon beli gak..
Hehee.. :P

Bile kite dah beli comforter nye..
Die kasi sedut pakai vacuum utk kasi kecut & lebih kecik..
So,senang laa nk bawak nye nanti balek kan..
Bagus bagus bagus.. :)

Macam-macam rupe ade..
Semuaaaa aku suke kalo ikotkan hati..
Huhuu.. :P
Tapi,aku terlupe nak beli apron ala-ala comel gitu kan..
Takpe,org opis aku nk pegi..
Buleh kirim.hik3.. ;)

Then dah borong barang2 yg ktorang nak tu..
Kite balek GH letak hasil tangkapan..
Hehee.. :D

Balek naik teksi yoo..
Murah je..sbb ikot meter.. :)
Takdak tipu mcm kt tmpt kite..hehee..
Teksi pon mewah..
Kalo kt Msia,mmg da mewah laa kan..
Kat sane taraf teksi je dowhh..muahahahaa.. :D
Hyundai Sonata mungkin name nye..

So,complete sudah sume pengangkutan awam kat sane kitorang naik..
Hehehee.. :P
Lepas letak barang,lc xjoin ktorang sbb kaki die sakit..
So,aku ngn dura telah berjalan lagi ke Dongdaemun..
Ape ade kat sini?
Misi mencari ikan bakar kat Dongdaemun..
Sebab hasil carian aku,ramai blogger kata suh makan ikan bakar kat sini..
Dijamin hanya ikan je yg dibakar..
No vavi or haiwan lain selain ikan.. ;)

 Singgah kejap dekat Doota..
Ape ade kat Doota?
Alaa,shopping complex biase..
Barang-barang jualan pon baju mahal2 gitu..
Tapi kat dalam ni ade satu kedai jual cenderahati yg LAGI MURAH dari kat Namdaemun Market..
Wuwuwuwuuuu..
Nyesal jugak aku beli kat pasar tu pagi tadik..
Tapi takpe,still boleh beli lagi kt sini..
Hehee.. :P

So,kedai yg ktorang maksudkan tu ni laa die..
Pegi je tingkat 5,then terus sampai ke hujung..
^___^

Arirang Shop..!! :)

Memule aku belek-belek cenderahati kat situ..
Pekerja kedai cakap..

"Selamat Datang.."

Emmm,biase laa kat sane kan org ucap bahasa 'Selamat Datang'..
Sebab tau ktorang Malaysia..
Dok aku ngah belek-belek lagi tu..
Sambil terbongkok-bongkok kan..
Kemain fasih die cakap..

"Pilih laa,murah..murah..kat dalam ada banyak lagi..mari masuk.."

Terus aku terdongak..!!
Gagagaaa..fasih betol die cakap..
Terus laa berbual-bual..
Huhuu.. :P
Rupenye diorang student kt Korea tu..
Part time kat kedai ni haa..
Dua-dua yg dlm pic atas tu from Indonesia..
Whoahhh..kerlasss kau jah..
Jauh study..hhihii.. :D

Dah gitu,mmg lg baaaaaaanyak laa aku borong..
Tapi aku cuma borong sudu korea je..muahahaaa..
Kan aku g korea sebab nak beli sudu yg panjang tu..
So,alang-alang dah murah..
Borong lagik la aku jwb nye..hihii..
Sebab senang nak tawar-menawar..
Aku pon dapat free gift..hohooo..
Mekasih ye Unni n Oppa..
Hehee.. :P

So,kite kasi pegi kedai ikan bakar..
Tak jauh sangat dari bangunan Doota tu..

So,sampai kawasan situ..
Jalan tengok-tengok kat lorong tu sampai hujung..
Pastu ktorang patah balek kat kedai mule-mule tu..
Sebab??
Sebab nye,dalam ramai-ramai org yg suh masuk kedai..
Oppa bakar ikan tu je buleh cakap omputeh sikit-sikit..
"Hello Welcome..!! Please come in.."
(Kira boleh bersuara la tu..hehee..terus aku confident die fasih..)
Hahahaa..senang aku nk bercakap kt sane..
Cakap simple-simple , kasi diorang faham..
Tanye ade vavi ke,ayam ke,daging ke..
For comfirmation katanye.. :P

Taraaa..!!
Makanan kitorang..
Ikan bakar 2 ekor..hehee..
Dan sotong sambal a.k.a 오징어볶음(Ojinguh Bokum)
(Pandai-pandai laa ko pronounce kan.hahaa..)

atas : 
tu laa set makanan kitorang..
daun-demaun side dish diorang kemain byk kan..
patot cantek n sehat diorang ni..
makan daun je..hehee.. :P
kalo ikan ni cicah kicap letak cili lg sedap mungkin..
slurrrrppp.. :)

bawah :
ahjussi-ahjussi yg sangat super-duper-power speaking english..
masa tu ktorang da siap makan..
carik oppa yg kipas ikan yg reti ckp omputeh tu..
takde pulak die..
adehhh,cemane nk cakap tapau ngn diorang ni?
aku cakap "Take Away" pon ahjumma tu xpaham..sobsss..

tetibe pakcik yg betol-betol tepi aku tu approach ktorang..
sekali die speaking..legaaaaaa je rasanye..
so,ktorang ckp nk tapau..
die laa yg translate kan ngn ahjumma tu mtk tapau..
dah tu aku demand lak tu..
nk tapau kimchi gak..kah3.. :D
tiga-tiga tu aku syak org korporat laa..
mesti lepas balek keje n terus datang 'ngeteh' soju kt sini..hahaa..
bual ngn diorang..
dah tu tanye aku ngn dura ni sepupu ke?sebab nmpk same..ahahaa..
siap cakap "Yeppeo" (kasi pronounce camni >>> Yoppo)
ahahahahaa..kembang tongkeng..!!
ape maksud nye..kasi tanya incik google..kah3..
(walaupun ku tahu,amek ati pelancong je tu.huhuu..tp kami original.. :P)

bual-bual lame gak laa..
name ahjussi sebelah aku tu Mr Kim..
aku pon berlawak laa..
kemain ko,pandai melawak ngn org Korea..
nsb ckp omputeh..ahahaa.. :D
aku cakap..
"Mr Kim Jongkook??hehee.."
mamat mude meja blkg ahjussi tu pon sebok-sebok je nk gelak..kah3..
siap tapau,ktorang sambung bual ngn pakcik tu..
jap lagi ahjumma (makcik) tokey kedai tu macam marah2 lak kat Mr Kim tu..
aku syak diorang suh ktorang ni blah laa..
ahahaa..
Mr Kim cakap,"She's Crazy"
bahahahaa..terburai aku gelak..
then ktorang pon minta izin balik..
lagi pun dah malam gak..
nak pegi tempat lain lak..
tengkiu ahjussi..
dapat korang tapau lauk x abes tu..
kalo x,mmg aku terngaga nk cakap ape..huhuu.. :P

lepas sampai GH,letak lauk dlm peti sejuk..
ktorang jalan kaki kat depan tu je..
kite ke Myeongdong..!!
^___^

ngee..aiskrim paling tinggi..!!
32cm katanye kan..huhuu.. :P
gigih engko,malam-malam bute yg sejuk sambil makan eskrim..
hebat.. ;)

aku beli ice cream perasa Strawberry Yoghurt..
hehee..muke nak bangga makan eskrim tinggi..kui3.. :P
org Korea x pandang pon.ahahaa..

pastu teruskan perjalanan kat Myeongdong area tu..
dari kedai ke kedai..
kedai lagi..dan lagi..
so,xbyk naa pic..
tetibe ade org dok senyum-senyum je dari jauh..
dalam hati berkata..
kenape mamat Korea ni dok senyummmmm je kan..
da laa hemsem gile babesss..!!
sumpah hemsem..!! hehee.. :D
so,amek gambo dgn diorang ni..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
taraaaa..!!
^___^
On ice cream date with Minho & Nichkhun..!!

lalalalalalalaaaa.. :D
patut laa dari jauh dok senyum-senyum je..
terperasan pulak ai kannnn..
rupenye boipren-boipren aku dah kene sumpah jadik patung kertas..
kesian die berhujan panas kat luar kedai..
ahahahaa..
terus melting macam eskrim..
rase nak angkut je patung tu bwk balek Msia..
letak kat bilik aku ke kan..kah3.. :P
#fanatik yg melampau
hohooo.. :D
baru nampak patung nye pon da mcm suke..
kalo nampak depan2,mau aku pengsan sbb tekezut kot..hik3..


ade kucing comel kat area Myeongdong..
hehee.. :D

 shopping make up kat sini mmg betol-betol gilo..
sampai aku xtau nk beli ape..
sekali lagi aku blurrrrrr a.k.a rambang mata..
sudah nye aku beli lipbalm,jelly ape tah,eyeliner n blusher..
tapi,free gift lagi banyak dapat nye dari membeli..
ahahaa.. :D
tu laa bestnye shopping make up kat sini..
setakat masker tu mmg diorang bagi je weh..whoaaahhh..suke..!!


ktorang kat situ sampai sume kedai nak tutup dah..
dalam kol 10pm gitu kedai sane tutup..
so,otw nak balek tu..
ternampak lak KFC..
ayam goreng..!!
huhuu..
of course ktorang x masuk..
sobss sobsss..
takpe takpe..
esok da nk balek pon..
boleh makan ayam dah..hehee.. :P

then balek GH..
malam tu kemas barang ngn Dura sampai kol 2am lebih..
kemas..timbang..timbang..kemas..
kuarkan balek..kemas balek..hahaa..
almost overweight beg ktorg.huhuu..
sudu yg aku beli je dah 5 kg..aigooo.. :D




..tamat hari kelima..




..to be continue







No comments: